wtorek, 15 maja 2012
Drozdzowe buleczki z nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym
Ten przepis znalazlam na jednym z najlepszych blogow jakie ostatnio odkrylam.Bylam oczarowana i zaskoczona mloda osobka,ktora jest tak utalentowana i tak profesjonalnie potrafi piec!Przeczytalam kazdy przepis,ktory zamiescila wrozka i czekam na nastepne.Polecam wam:http://ciasteczkowepotwory.blox.pl/html!
Ten przepis wyprobowalam kiedys poznym wieczorem i wierzcie mi lub nie, ale buleczki nie "dozyly" do nastepnego poranka. Podejrzewalam, ze byc moze zalegly mi sie myszy w kuchni, dopoki nie odkrylam sladow kruszonki na brodzie C.:)
W orginale u Wrozki nadzienie jest serowo-truskawkowe, ale mnie "naszlo na rabarbar", wiec pozmienialam przepis po swojemu.
Skladniki Ciasto:
0,5 kg.maki,
0,25 szkl.oleju,
ok 0,75 szkl.cukru,
lyzeczka cukru waniliowego,
szklanka mleka,
opakowanie drozdzy suchych,
szczypta soli,
1 jajko.
Drozdze mieszam z lyzeczka cukru i odrobina cieplego mleka i odsawiam, az zwieksza objetosc.Reszte skladnikow mieszam reka, pozostawiajac jednak bialko jajka w osobnej miseczce,aby potem pedzelkiem "polakierowac" buleczki.Lacze ciasto z zaczynem i pozostawiam do wyrosniecia na dwie godziny w cieplym miejscu.
Skladniki na nadzienie:
garsc truskawek,
dwie laski rabarbaru,
kieliszek wina bialego slodkiego,
laska wanilii,
3 lyzki cukru.
Truskawki i rabarbar myje.Rabarbar kroje na centymetrowe kawalki,a truskawki na cztery czesci kazda.Rabarbar umieszczam w garnku z cukrem i winem i gotuje na wolnym ogniu,kilka minut,az rabarbar sie rozpadnie.Wylaczam i dodeje truskawki i miazsz wanili.
Skladniki na kruszonke:
100g.maki,
50g.masla,
50g.cukru(w oryginale cukru pudru, ale ja lubie jak mi cukier chrobocze w kruszonce:)
Zagniatam kruszonke.Z ciasta na buleczki zagniatam kule.Zazwyczaj musze dodac jeszcze troche maki, gdy ciasto jest zbyt wilgotne.Formuje z ciasta podluzny "chlebek" i odkrajam po koleji rowne kawaleczki. Kazdy kawalek rozplaszczam i lyzeczka umieszczam na srodku kleks z nadzienia.Skladam buleczke i zaklejam brzegi, aby nadzienie nie wyplynelo.
Ukladam na blasze wylozonej papierem do pieczenia.Pedzelkiem "lakieruje" buleczki i posypuje kroszonka.Pieke przez 20 minut.
Zapiekanka szparagowo-makaronowa
Moja pyszna zapiekaneczka z makaronem!
Skladniki:
dwie garsci makaronu (np.penne),
300g szparagow,
kilka plastrow szynki,
1 czerwona papryka,
dwie lyzki masla,
lyzka maki,
dwie lyzki soku z cytryny,
trzy czwarte szklanki mleka,
zolty ser.
Szparagi obieram i kroje na 5 cm sztuki.Gotuje w wodzie z cukrem i sola,oraz sokiem z cytryny.Makaron gotuje przez piec minut.Przekladam do formy zaroodpornej.Szynke i papryke kroje w kosteczke i wmieszam do pozostalych skladnikow w formie.
Maslo rozpuszczam w garnku,dodaje make.Gdy sie lekko zarumieni dodeje mleko i sok z cytryny,mieszam.Wylewam na zapiekanke i przysypuje zoltym serem.Zapiekam przez 20 min w temperaturze 200 stopni.Smacznego!
Sznycle w sosie pieczarkowym z ryzem i groszkem z marchewka
Skladniki:(2osoby)
torebka ryzu,
sol,
2 sznycle,
jajko,
pieprz, papryka,
maka,
bulka tarta,
szczypta suszonego estragonu,
puszka marchewki z groszkiem bonduelle,
pol kubeczka smietanki,
8 pieczarek,
cebulka,
pol szklanki bulionu,
lyzka masla,
maka ziemniaczana.
Sznycle ubijam tluczkiem na cienkie plastry.Obtaczam najpierw w rozbeltanym jajku z pieprzem i papryka. Nastepnie obtaczam w mieszance bulki tartej z maka i estragonem.Smaze sznycle na zloty kolor po obu stronach.Nastepnie przekladam do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 15 minut.W tym czasie gotuje ryz i przygotowuje sos.Do tego celu rozpuszczam maselko na patelni po sznyclach.Na masle podsmazam umyte i pokrojone w plastry pieczarki z piorkami cebulki.Dodaje make ziemniaczana,az sie zarumieni i zalewam bulionem.Dodaje smietanke i przyprawiam do smaku przyprawami.Marchewke z groszkiem przesypuje razem z zalewa do garnka i podgrzewam chwile.
Gdy wszystko jest juz gotowe serwuje dekoracyjnie przybierajac talerze natka pietruszka.
Dwojako zapiekane kartofle i twarozek paprykowo ogorkowy
Kocham zapiekane kartofle.Idealne na wieczor przed telewizorem lub jako dodatek do grila.
Potrzebujemy kilku sporych ziemniakow,ktore zapiekamy w foli przez okolo godziny, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Gdy beda miekkie przekroje je na polowe i czesc z nich wydrazam lyzeczka do miseczki i lacze z lyzka majonezu, pokrojonym w kostke pomidorem i posiekana pietruszka.Nastepnie wypelniam skorki masa kartoflano-majonezowa.Przypruszam zoltym serem.
Druga czesc ziemniakow pokrywam po prostu platerkami pomidorow i zoltym serem.
Zapiekam ziemniaki jeszcze przez 5 minut.W tym czasie lacze Serek Philadelphia z jogurtem naturalnym i pokrojona w kostke papryka,rzodkiewka,oraz ogorkiem i koperkiem,sola i pieprzem. Podaje kartofle z miseczka twarozku.
Zapiekanka szparagowo-ziemniaczana z puree z zielonego groszku
Kolejny przepis ze szparagami.Kto z was lubi zapiekanki reka w gore!Ja uwielbiam!
Skladniki:
500g szparagow,
lyzka cukru,
lyzka soli,
sok z cytryny,
5 ziemniakow,
250g miesa mielonego(pol na pol),
sol i pieprz,
oregano,
mala cebulka,
lyzka koncentratu pomidorowego,
kilka swiezych listkow bazyli,
szklanka mleka,
lyzka masla,
lyzka maki,
galka muszkatolowa,
jajko,
garsc tartego zoltego sera.
Szparagi obieram i gotuje z sola,cukrem,oraz sokiem cytrynowym przez 10 min.
Ziemniaki obieram i kroje w plasterki.Gotuje przez dziesiec minut w osolonej wodzie.W tym czasie przygotowuje mieso.Do tego celu przesmazam na maselku pokrojona w kostke cebulke,z posiekana bazylia. Dodaje mieso mielone i rozdrabniam widelcem podczas smazenia.Sole,pieprze i dodaje szczypte oregano do smaku,jak rowniez koncentrat pomidorowy.Pozostawiam na malym gazie,az mieso zbrazowieje.
W tym czasie odcedzam ziemniaki i szparagi.Ukladam w formie zaroodpornej najpierw ziemniaki, potem szparagi i wszystko "przykrywam" miesem mielonym.
Maslo rozpuszczam na malym ogniu,dodaje make,a gdy ta lekko sie zarumieni wlewam mleko i mieszam energicznie caly czas,aby sos sie nie przypalil.Dodaje sol i pieprz oraz galke muszkatolowa.Wlewam rozbeltane widelcem jajko i wszystko delikatnie mieszam.Wylewam sos na zapiekanke i posypuje zoltym serem. Zapiekam w piekarniku przez 20 min w temperaturze 180 stopni.Puree z groszku robie z mrozonego groszku: Blanszuje przez 3 minuty mrozony groszek we wrzatku, a nastepnie ucieram go blenderem z sokiem z cytryny,sola,pieprzem,polowa zabku czosnku i odrobina oleju.
Gotowe!
Zupa szparagowa z zielonym groszkiem
Oto przepis na prosta zupke szparagowa. Nie musicie do niej miec najlepszej jakosci szparagow. Mozna gotowac ja z czwartej klasy szparagow,tak zwanych odlamkow,ktore sa odpowiednio tansze.
Jak juz pisalam uwielbiam szparagi,w kazdej odslonie. To moj podstawowy przepis na zupe szparagowa,choc znam jeszcze kilka innych np. z mleczkiem kokosowym lub szparagowo kartoflana itd.
Bedziecie potrzebowali do tego przepisu fondu szparagowego, do ktorego przepis podalam strone wczesniej.Najlepiej przygotowac go wiecej, przechowywac w lodowce, ale jesli tego nie uczyniliscie, to zeden problem. Potrzebujecie tylko dwudziestu minut i mozecie uzyc skorek ze szparagow przeznaczonych na te zupe.
Skladniki:
500g szparagow (moga byc odlamki),
lyzka masla,
sol,
pol lyzki cukru,
lyzka maki,
1 litr fondu szparagowego,
200ml smietanki 30%,
galka muszkatolowa,
1-2 lyzki soku z cytryny,
3 szparagi,
2 lyzki masla,
150g groszku zielonego mrozonego,
natka pietruszki lub trybuli
Obrane szparagi kroje w centymetrowe kawaleczki(pozostawiam osobno trzy szparagi na dodatek do zupy). Smaze w garnku na lyzce masla przez 3 minuty. Dodaje sol, cukier, oraz czubata lyzke maki. Smaze kolejne 2 minutki. Zalewam litrem fondu i gotuje na wolnym ogniu przez 20 minut wielokrotnie mieszajac.
Pozostale szparagi obieram i kroje w 1cm kawaleczki. Smaze na maselku przez 4 minuty, a nastepnie dodaje zamrozony groszek. Wszystko proze jeszcze kilka minut i wykladam na talerze do zupy.
Zupe przecieram blenderem na kremowo i dodaje smietanke,sol, pieprz,galke muszkatolowa,oraz sok z cytryny.
Serwuje z groszkiem i szparagami przyproszona pietruszka, badz trybula.
Fond Szparagowy
Coraz bardziej popularne sa Fonds. Co to sa wlasciwie Fonds? Fonds to wlasciwie to samo co bulion, tylko mocniej wygotowany i esencjalny. Istnieje rozne rodzaje Fond(FR.): warzywne,drobiowe,wieprzowe,wolowe,rybne. Wszystkie uzywamy jako baze do zup, lub sosow.
Fond mozna przygotowac samemu. To wlasciwie bardzo proste i mozna je przechowywac w lodowce ponad tydzien. Doskonalym rozwiazaniem jest tez zamrazanie fondu: np. w opakowaniu do kostek lodu. Wtedy latwo je rozdzielic na porcje.
Ja podaje wam prosty przepis na fond ze szparagow niezbedny do zup szparagowych!
Kiedy przygotowuje potrawe ze szparagami, myje je i obieram. Obierki wrzucam do garnka z dwoma plastrami cytryny, lyzka cukru i soli.Gotuje 20 minut.
Nastepnie przelewam fond przez sitko, aby oddzielic fond od skorek.
Potem przelewam do czystego sloika i zakrecam. Odwracam do gory dnem.i zostawiam na okolo 5 minut.(uwaga! sprawdz czy nie cieknie!!) Gotowe!
Subskrybuj:
Posty (Atom)