Fantastyczna zupa. Kiedy tylko zrobi się chłodno mam ochotę na kremowe zupy. Ta jest dodatkowo zdrowa, gdyż pory są źródłem wapnia, potasu, magnezu, cynku jak również witamin w tym witaminy C. Podaję przepis na dwie osoby.
Składniki
2 pory
niecały litr bulionu (może być z kostki)
gałka muszkatołowa
łyżka masła
świeżo zielony pieprz
ząbek czosnku
2 ziemniaki
listę laurowy
ziele angielskie
sól
ewentualnie łyżka creme fraiche , pietruszka, lub ziarna słonecznika lub dyni
Umyte pory kroje cienko ( najpierw odcinając zieloną część i końcówki), a następnie smażę je z czosnkiem, i przyprawami.
Dodaje pobrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewam bulionem. Dodaje listek i ziele angielskie oraz sól.
Gotuje przez 20 min. Następnie wyjmuje ziele i listek i miksuje zupę na krem. Serwuje z kroplą creme fraiche i pierwszą. Proste prawda??
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz