wtorek, 21 sierpnia 2012
Salatka z jeczmienia
Ta salatka zawiera spora porcje blonnika. Gotowany jeczmien jest wspanialy do salatek lub po prostu zamiast ryzu.Pychotka!
Skladniki:
niecale 100g jeczmienia,
1 duzy pomidor,
garsc swiezej bazyli,
kawalek ogorka zielonego,
lyzka odsaczonych kaparow,
pol malej cebulki,
sol i pieprz,
olej,
ocet cytynowy,
sok z cytryny.
Jeczmien gotuje przez 30 min, w niewielkiej ilosci wody, az cala woda wyparuje, od czasu do czasu mieszajac(okolo filizanki jeczmienia zalac dwoma i pol filizanki wody).Wystudzony jeczmien mieszam z pokrojonym pomidorkiem i ogorkiem, dodaje posiekana bazylie i cebulke, oraz odsaczone kapary.Nastepnie wszystko doprawiam do smaku olejem z octem i sokiem z cytryny, oraz pieprzem i sola.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz