Zupki zupy i zupeczki. Zima to czas zupowy, dlatego ugotowalam zupke buraczkowa. Do takiej zupy mozna dodac np. lyzke kwasniej smietanki albo przyrzadzic samemu grzanki z chleba tostowego. Mozna oczywiscie wykorzystac obie wersje jak uczynilam to ja - Lakomczuch!
Skladniki:
1,5 litra bulionu drobiowego
5 ugotowanych i obranych buraczkow
ziemniak
2 marchewki
lisc laurowy
ziele angielskie
sol i pieprz
2 lyzki kwasu buraczanego
Ziemniaki i marchewke obralam. Wszystkie warzywa lacznie z buraczkami pokroilam w kostke i wrzucilam do bulionu.Gotowalam przez 20 min. na wolnym ogniu. Na zakonczenie przetarlam zupe blenderem i dodalam przyprawy. Gotowalam jeszcze ok.15 minut. Gotowe.
Croutons (grzanki):
czosnkowa oliwa z oliwek
chleb tostowy
szczypta oregano
Na patelni podgrzewam oliwe. Chleb kroje w bardzo drobna kostke i wrzucam na patenie. Co jakis czas przewracam grzanki na druga strone by rownomiernie sie zarumienily.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz